BBQ rubs

Scoor de lekkerste BBQ Rubs!

BBQ rubs, ook wel bekend als droge kruidenmengsels, zijn specifieke mengsels van BBQ-kruiden, specerijen, suiker en andere smaakvolle ingrediënten die worden gebruikt om vlees, vis of groenten te kruiden voordat ze worden gegrild, gerookt of gebakken. Het doel van BBQ rubs is om smaak en aroma toe te voegen aan het vlees, vis of groenten, waardoor een heerlijke korst ontstaat tijdens het BBQ-en

Typische ingrediënten in BBQ rubs kunnen onder andere zijn:

 • Bruine suiker: Voor zoetheid en karamellisatie
 • Zout: Om de smaken te versterken en het vocht in het vlees te behouden.
 • Zwarte peper: Voor een beetje pit.
 • Paprika: Voor kleur en een milde smaak.
 • Knoflook- en uienpoeder: Voor hartige smaaklagen.
 • Chilipoeder of cayennepeper: Voor warmte en pittigheid.
 • Kruiden zoals tijm, oregano, of rozemarijn: Voor extra aroma en complexiteit.De exacte samenstelling van BBQ rubs varieert afhankelijk van de culinaire voorkeur en het type vlees of gerecht waaraan de BBQ rubs wordt toegevoegd. BBQ rubs worden meestal royaal aangebracht op het oppervlak van het voedsel en vervolgens ingewreven voordat het wordt gekookt. Het resultaat van het aanbrengen van BBQ rubs is een smaakvolle, knapperige buitenlaag die het gerecht verrijkt met een heerlijke combinatie van kruiden en specerijen.

Toont alle 12 resultaten

Hierbij enkele tips van Vader Jacobs voor het gebruik van BBQ Rubs;

 1. Maak het oppervlak droog:

Zorg ervoor dat het oppervlak van het vlees droog is voordat je de rub aanbrengt. Dep het eventueel droog met keukenpapier om een betere hechting van BBQ rubs te bevorderen.

 

 1. Gelijkmatig aanbrengen:

Verdeel de BBQ rub gelijkmatig over het gehele oppervlak van het vlees. Zorg ervoor dat alle zijden en hoeken goed bedekt zijn. Gebruik hiervoor je handen, een speciale rub-shaker of een kwast.

 

 1. Laat het rusten:

Laat het gemarineerde vlees rusten voordat je gaat barbecueën. Dit stelt de rub in staat om in het vlees te trekken en de smaken te absorberen. Een rusttijd van 15 minuten tot enkele uren, afgedekt in de koelkast, kan het beste resultaat opleveren.

 

 1. Combineer met olie:

Voor een nog betere hechting kun je het vlees vooraf lichtjes inwrijven met olie. Dit helpt ook bij het creëren van een knapperige korst tijdens het kookproces.

 

 1. Experimenteer met marineren:

Overweeg om de bbq rubs enkele uren of zelfs een nacht van tevoren aan te brengen voor een intensere smaak. Dit werkt vooral goed voor grotere stukken vlees, zoals brisket of varkensschouder.

 

 1. Pas aan naar smaak:

Proef en pas de hoeveelheid rub aan op basis van je persoonlijke smaakvoorkeur. Sommige mensen houden van een royale hoeveelheid rub, terwijl anderen de voorkeur geven aan een subtielere smaak.

 

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat BBQ rubs optimaal worden benut en bijdragen aan een heerlijke smaakervaring tijdens het barbecueën. Om meer te weten te komen over de technieken en het aanbrengen en zelfsamenstellen van BBQ rubs hebben we de perfecte BBQ boeken.